Skip to content

Favoritband

Vilket är ditt favoritband? Om någon ställer den frågan till dig räcker det kanske med att du pekar mot din tröja, i alla fall om du har på dig en T-shirt med bandtryck. Att hylla sitt favoritband genom att bära tröjor med antingen bandets logga, ett omslag från något populärt album eller en annan tydlig symbol har blivit något av ett fenomen. Detta var framförallt väldigt populärt på 70-talet när det var vanligt att vara ett hängivet fan, vilket för många innebar att man tyckte om ett band så mycket att man gärna följde efter dem vart de än åkte i världen.

Ett favoritband betyder mycket

Favoritband som förändrar livet

För vissa är musik bara ljud i bakgrunden medan det är det allra viktigaste i livet för andra. Många stora artister har under åren haft engagerade fans som uttryckt sitt gillande på flera sätt. På 70- och 80-talet var det brittiska bandet The Beatles och vår svenska stolthet ABBA två favoritband hos många runtom i världen. Fansen följde gärna med banden från ort till ort och tog emot dem med högljudda skrik och blixtrande kameror, bland annat. Många valde också att klä sig likadant som sina idoler eller att bära tröjor där bandnamnet stod, för att ytterligare understryka sin tillhörighet.

Det kanske beror på just känslan av tillhörighet att fenomenet kring bandtryck på T-shirts har blivit så stort. Många musikfans identifierar sig med sin favoritmusik och har musiken som ständig följeslagare i livet, både när det går upp och ner. Vissa låtar kan ha väldigt träffande texter och en melodi som skänker tröst, glädje eller kanske en lust att dansa. Vad du hade för favoritband sa någonting om dig som människa, i alla fall om du var ung på 70-talet. Folk gick samman och knöt vänskapsband över det faktum att de tyckte om samma artist. Idag sker samma sak, om än inte på lika intensiv nivå.

Komma närmare musiken

Att ha ett favoritband eller en favoritartist är en stor sak idag också, det ska man inte förneka. Det finns dock vissa skillnader mellan att vara ett fan på exempelvis 70-talet mot att vara ett fan idag. I och med sociala mediernas framväxt går det att känna sig närmare en musiker genom att exempelvis följa dennes Instagram eller besöka den officiella hemsidan. Fler intervjuer görs och hyllningsforum är enklare att nå eller skapa själv, om man jämför med innan nätet kom till. T-shirts med bandtryck har dock ungefär samma status och är ofta något som fans vill ha i sin garderob.

Om du ska på en konsert med ditt favoritband kan du sannolikt räkna med att du kan köpa en T-shirt med bandtrycket på, efter konserten. Förr i tiden var detta inte vanligt men i och med att efterfrågan har blivit större har denna typ av merchandise växt. Förutom tröjor kan det även gå att köpa album, muggar, nyckelband och andra småsaker som har med bandet ifråga att göra. Vissa konserter eller turnéer trycker särskilda bandtröjor för att göra dem mer exklusiva, så att det inte råder något tvivel om att du faktiskt var på konserten. Att bära en tröja med ett sådant tryck är att visa stolthet och samtidigt stödja sitt favoritband. Vissa plagg trycks i få exemplar och är i det närmaste unika och därmed även väldigt eftertraktade av fansen.

Traditionerna som gäller

De människor som har ett uttalat favoritband brukar tycka om att stödja bandet och visa sin hängivenhet och tillhörighet till dem. Att bära en bandtröja är ett klassiskt sätt att visa sin uppskattning. Det finns en hel del traditioner kring hur man får bära dessa tröjor, där den viktigaste av dem alla är: bär inte en tröja med en artist eller ett band på om du inte har lyssnat på musiken de spelar. Enligt vissa får man inte heller låna ut sin bandtröja och man bör inte bära den på själva konserten, men när som helst annars. Att ha ett favoritband är en seriös fråga för många av de mer hängivna fansen.