Kläder är något snyggt och något som i många fall kan säga något om en persons stil och personlighet. Men varför har människor egentligen på sig kläder?

Kläder skyddar oss

Beroende på vem man frågar kommer man få helt olika svar. Folk i västvärlden, inte minst yngre, har tendenser att se kläder som något estetiskt. Det kan till exempel handla om ett speciellt klädmärke, design eller något annat som får kläderna att sticka ut.

Men är verkligen utseendet den primära anledningen till att folk väljer att ta på sig kläder? Långt ifrån, framför allt inte historiskt. Kläder är något som människor i princip måste ha på sig för att överleva. I alla fall när man inte är inne i varma hus. Kläder ska i första hand se till att skydda mot olika väder, inte minst de extrema vädren. I Sverige hade det till exempel varit direkt omöjligt att röra sig utan bra kläder när det är flera minusgrader.

På andra breddgrader kan det istället vara värmen som ställer till med bekymmer. Att ta på sig en svensk vinterjacka under den egyptiska sommaren är till exempel inte aktuellt. Det gör att kläderna förändras till viss de beroende på vilket land de ska användas i.

En viktig påverkan för människan när det kommer till kläderna är deras hela levnadssätt. Från att skada sig, behöva hålla sig skyddade kunde människan tack vare kläderna enklare leva. Skorna kunde till exempel göra att människan på ett smidigt sätt kunde förflytta sig lättare.