Kläder i världenKläder i världen

Klädernas historiaKlädernas historia

Vad innebär kläder?

Kläder är något som alla människor på ett eller annat sätt har på sig. Men vad innebär kläder egentligen rent konkret?

Det här är kläder

Själva ordet kläder är kopplat till ”plagg”, det vill säga något som en person har på sig. Det innebär att kläder i sig kort och gott är något man kan bära på kroppen.

Men ett klädesplagg i sig kan se ut på många olika sätt. Många kopplar troligtvis ordet till tröjor eller byxor, vilket är det de flesta tänker på när de hör det. Men betydelsen för kläder är betydligt bredare än så. Det innefattar till exempel skor och hattar samt mössor, och i vissa fall även accessoarer, även det inte är så i alla fall.

Vad för material har kläder?

Ett plagg som man har på sig 2021 ser inte likadant ut som någon hade på sig 1721 – och det på flera sätt. Till exempel har modeindustrin utvecklats på flera sätt vilket gör att design och form i sig ser väldigt annorlunda ut nu för tiden. Dessutom har klädernas material genom århundrandena förändrats.

Tyg och bomull är dock två exempel på klädmaterial som har funnits med länge. Det finns flera förklaringar till att de här materialen gjort det. De två bästa förklaringarna speglar sig mot kvaliteten. Bomull är till exempel skönt att ha på sig. Tack vare sin mjukhet har det lyckats bibehålla sin popularitet.

I takt med människors medvetenhet om deras miljöpåverkan har det här dock kommit att påverkas. Även på grund av priserna i produktionen. Olika typer av syntetiskt material är också exempel på klädmaterial som används ofta i klädindustrin. Det kan till exempel vara konstgjorda tyger.

Material för framtiden fortsätter dock att utvecklas och framtiden kan därför ha många olika substanser som kommer ligga till grund för framtidens kläder. En teori är att de naturliga materialen sakta men säkert kommer att försvinna bort från marknaden och istället ersättas av konstgjorda och syntetiska produkter.

Är skor verkligen kläder?

Tidigare nämndes vad för plagg som brukar klassas som skor. Få skulle argumentera om att en skjorta eller ett par jeans inte är kläder, vilket är rimligt. Däremot kan det ibland uppstå om skor ska klassas som kläder eller accessoarer. Anledningen till det är att skor i den moderna världen oftast kan ses som en accessoar. Men betyder det att skon är det?

Åsikterna kan vara delade, men i slutändan är en sko ett klädesplagg. En anledning till det är dess viktiga innebörd för människan. Skor kan designas på väldigt många sätt, men i slutändan uppfyller den en viktig funktion, och det är att skydda. Precis som jackor är kläder som skyddar mot kyla eller vind är skor ett plagg som skyddar ens fötter.

Den moderna klädindustrin

Världen går framåt och det gör även klädindustrin. Men vad är det inom den här industrin som är värt att veta?

Hur fungerar klädindustrin?

Det är först viktigt att veta vad klädindustrin är och vad som innefattas i begreppet. På ett enkelt sätt kan man säga att det är en samlad industri som står för produktion eller återförsäljning av klädesplagg. Det kan till exempel vara H&M som säljer och även klädfabriker.

Men det finns exempel på rena fabriker som enbart skapar och syr kläder, och sedan fraktar vidare det här till olika typer av butiker, som i sin tur säljer det till allmänheten. I grunden rör det sig dock om stora företag som har en stor påverkan på hela världen.

Delvis på ekonomin, då kläder säljs till alla människor i alla länder, vilket gör det till en miljardindustri i dollar, och större än så. Dessutom påverkar klädproduktionen världen på andra sätt. Till exempel miljön.

Så kritiseras klädindustrin

Ur ett miljöperspektiv möts klädindustrin av stor kritik årligen, och den gör det som en enhet, även om det finns olika aktörer. En anledning till att den industrin ofta blir ifrågasatt är beroende på vilket material fabrikerna använder. Bomull är ett klassiskt material för kläder men har också en enormt stor påverkan på miljön. Bland annat då det kräver stora mängder vatten för att producera.

Samtidigt fraktas kläderna många gånger långa distanser. Det finns fabriker i såväl Europa och USA, och andra länder i västvärlden. Men en hel del av kläderna som kommer till väst har tillverkats och skickats många mil, oftast från helt andra kontinenter.

Det leder till en annan form kritik mot klädindustrin. Den riktar istället in sig på de arbetsförhållande som arbetarna på flera klädfabriker runt om i världen får utstå. Afrika och Asien är två kontinenter där många större företag har sin produktion, och där är förhållande samt löner betydligt lägre än i till exempel Sverige. Kritikerna menar därför att det pågår tydliga missförhållande och utnyttjande av lokalbefolkningarna i de länderna. Det finns även fall av barnarbete som har uppmärksammats under många decennier. Bangladesh är ett exempel på några av de länderna där klädindustrin har stora produktioner. Det är inte heller ovanligt att det är just därifrån larm om missförhållande kommer i stor utsträckning.

Vad finns det för typer av kläder?

Att köpa kläder kan man göra av flera anledningar. Antingen av nöje eller för att det är ett måste. Men vad för kläder går det att köpa?

Vilka kläder köper man i världen?

Beroende på vilket land man kommer ifrån eller bor i skiljer sig val av kläder åt. Både när det gäller kvalitet och utbud. Därför kan man ställa sig frågorna: Vilka kläder finns i världen? Och vad för kläder, beroende på land, köps oftast?

Tittar man på Sverige är utbudet stort. Enligt Modette är det ett väntat klädesplagg som toppar försäljningslistorna, och det är jeans. Det är dessutom något som stämmer överens med försäljningen i stora delar av världen.

Just byxor i alla dess former är ett typiskt plagg. Just jeans är de vanligaste, men beroende på tillfälle har byxor olika design och syfte. Ska man på en fin sammankomst kan finbyxor, kavajbyxor, vara ett alternativ. Det finns även exempel på arbetsbyxor som är till för att skydda.

Skyddskläder är en typ av kläder som är vanligt och säljs i många länder, Sverige är ett exempel på det. Där kan skyddsskor vara ett av många exempel. Bland annat skor med stålhetta. De används i synnerhet på industrier eller byggen för att kunna skydda en arbetare. Om en olycka är framme och man får något tungt över foten är det viktigt med skydd.

Andra kläder som är populära är skor och jackor. I vissa delar av världen har de här plaggen dock fått andra syften än de primära. Båda är tänkta att skydda personen i fråga. Men nu för tiden är det minst lika vanligt att någon köper skor enbart för att de är snygga.

Olika kläder i världen

Befinner man sig ofta i olika delar av världen är det enkelt att se skillnaden på länder, mat och kultur. Kläder är också något som kan skilja sig markant åt.

Kläder från Sverige till Uganda

I Sverige vet de flesta hur kläderna vanligtvis ser ut, även om det finns ett stort utbud. Men betyder det att alla kläder i världen ser exakt likadana ut? Det går det inte att påstå. Mycket beror på hur långt landet har kommit i sin utveckling, och hur privatekonomierna för befolkningen i respektive land ser ut.

Det innebär att i Uganda kan kläderna se väldigt olika ut jämfört mot Sverige. En förklaring är att mode i olika delar av världen ser annorlunda ut. Det som är populärt i till exempel USA eller i Sverige är kanske inte det i Vietnam, Chile eller Indonesien.

Samtidigt finns det fler förklaringar. Klimatet är ett av de tydligaste. Beroende på klimat och väder behöver alla människor inte ha samma kläder. Det är en förklaring till varför vissa i Sverige har några utvalda kläder, och varför man i andra länder har kläder i en helt annan stil.

Populära klädmärken i världen

Över hela världen finns det tusentals olika klädesmärken. Vissa är mer använda än andra, men vilka är de populäraste?

Märken som går hem överallt

En del människor köper enbart kläder beroende på märken, och just därför hamnar företagets emblem i stor fokus. Finns det då några klädföretag som sticker ut mer än de andra? Ett av de allra mest köpta är Nike. Företaget riktar först och främst in sig på sportkläder, men man är också en gigant över hela världen. Med vinster på flera miljarder per år är det här ett av de större företagen i branschen.

Dior, eller Christian Dior som är hela namnet, är ett av de mest populära klädföretagen i hela världen. Det franska märket är dessutom känt för sin fina kvalitet när det kommer till kläder. En anledning till att de ständigt toppat listorna under en längre tid.

Ett företag som dock inte är lika känt är spanska Inditex. När man bara hör namnet är det troligtvis få som reagerar på det. Hör man några av deras märken, som Zara, är det dock fler som reagerar. Det är nämligen ett av världens kändaste klädmärken.

Vad har kläder för påverkan på människan?

Kläder är något snyggt och något som i många fall kan säga något om en persons stil och personlighet. Men varför har människor egentligen på sig kläder?

Kläder skyddar oss

Beroende på vem man frågar kommer man få helt olika svar. Folk i västvärlden, inte minst yngre, har tendenser att se kläder som något estetiskt. Det kan till exempel handla om ett speciellt klädmärke, design eller något annat som får kläderna att sticka ut.

Men är verkligen utseendet den primära anledningen till att folk väljer att ta på sig kläder? Långt ifrån, framför allt inte historiskt. Kläder är något som människor i princip måste ha på sig för att överleva. I alla fall när man inte är inne i varma hus. Kläder ska i första hand se till att skydda mot olika väder, inte minst de extrema vädren. I Sverige hade det till exempel varit direkt omöjligt att röra sig utan bra kläder när det är flera minusgrader.

På andra breddgrader kan det istället vara värmen som ställer till med bekymmer. Att ta på sig en svensk vinterjacka under den egyptiska sommaren är till exempel inte aktuellt. Det gör att kläderna förändras till viss de beroende på vilket land de ska användas i.

En viktig påverkan för människan när det kommer till kläderna är deras hela levnadssätt. Från att skada sig, behöva hålla sig skyddade kunde människan tack vare kläderna enklare leva. Skorna kunde till exempel göra att människan på ett smidigt sätt kunde förflytta sig lättare.

Så har kläder utvecklats

Kläder har aldrig sett ut på samma sätt. Alla vet hur ett plagg ser ut idag, men hur såg de egentligen ut förr i tiden?

Klädernas förändringar

Att någon strosade runt på stan, eller på landet för den delen, i en fin fin trenchcoat eller med en handväska för 300 år sedan var inte tänkbart. Nu för tiden är det mode, som till exempel Aftonbladet och andra medier ständigt skriver om. Men hur var det förr?

Något som var likt var att päls var populärt, inte minst hos den rikare delen av befolkning. Det sågs både som högkvalitativa kläder och ett sätt att bibehålla status. Samtidigt har en del klädesplagg förändrats rejält. Jackornas design ser annorlunda ut och materialet är väldigt olikt det som kunde användas då.

Ett av de klädesplagg som har förändrats mest är skorna. Det råder delade meningar om när skorna uppfanns, men de sägs ha funnits åtminstone sedan år 800. Då var det mest som en tygsocka och skorna gav inte särskilt mycket stöd eller skydd. Under åren uppgraderas plagget och hjälpte inte minst soldater och jägare, och nu för tiden kan en sko se ut nästan hur som helst.

Via det här formuläret är alla som vill välkomna att ställa frågor.

Teecrowd – allt viktigt om kläder!Teecrowd – allt viktigt om kläder!