Kläder är något som alla människor på ett eller annat sätt har på sig. Men vad innebär kläder egentligen rent konkret?

Det här är kläder

Själva ordet kläder är kopplat till ”plagg”, det vill säga något som en person har på sig. Det innebär att kläder i sig kort och gott är något man kan bära på kroppen.

Men ett klädesplagg i sig kan se ut på många olika sätt. Många kopplar troligtvis ordet till tröjor eller byxor, vilket är det de flesta tänker på när de hör det. Men betydelsen för kläder är betydligt bredare än så. Det innefattar till exempel skor och hattar samt mössor, och i vissa fall även accessoarer, även det inte är så i alla fall.

Vad för material har kläder?

Ett plagg som man har på sig 2021 ser inte likadant ut som någon hade på sig 1721 – och det på flera sätt. Till exempel har modeindustrin utvecklats på flera sätt vilket gör att design och form i sig ser väldigt annorlunda ut nu för tiden. Dessutom har klädernas material genom århundrandena förändrats.

Tyg och bomull är dock två exempel på klädmaterial som har funnits med länge. Det finns flera förklaringar till att de här materialen gjort det. De två bästa förklaringarna speglar sig mot kvaliteten. Bomull är till exempel skönt att ha på sig. Tack vare sin mjukhet har det lyckats bibehålla sin popularitet.

I takt med människors medvetenhet om deras miljöpåverkan har det här dock kommit att påverkas. Även på grund av priserna i produktionen. Olika typer av syntetiskt material är också exempel på klädmaterial som används ofta i klädindustrin. Det kan till exempel vara konstgjorda tyger.

Material för framtiden fortsätter dock att utvecklas och framtiden kan därför ha många olika substanser som kommer ligga till grund för framtidens kläder. En teori är att de naturliga materialen sakta men säkert kommer att försvinna bort från marknaden och istället ersättas av konstgjorda och syntetiska produkter.

Är skor verkligen kläder?

Tidigare nämndes vad för plagg som brukar klassas som skor. Få skulle argumentera om att en skjorta eller ett par jeans inte är kläder, vilket är rimligt. Däremot kan det ibland uppstå om skor ska klassas som kläder eller accessoarer. Anledningen till det är att skor i den moderna världen oftast kan ses som en accessoar. Men betyder det att skon är det?

Åsikterna kan vara delade, men i slutändan är en sko ett klädesplagg. En anledning till det är dess viktiga innebörd för människan. Skor kan designas på väldigt många sätt, men i slutändan uppfyller den en viktig funktion, och det är att skydda. Precis som jackor är kläder som skyddar mot kyla eller vind är skor ett plagg som skyddar ens fötter.