Världen går framåt och det gör även klädindustrin. Men vad är det inom den här industrin som är värt att veta?

Hur fungerar klädindustrin?

Det är först viktigt att veta vad klädindustrin är och vad som innefattas i begreppet. På ett enkelt sätt kan man säga att det är en samlad industri som står för produktion eller återförsäljning av klädesplagg. Det kan till exempel vara H&M som säljer och även klädfabriker.

Men det finns exempel på rena fabriker som enbart skapar och syr kläder, och sedan fraktar vidare det här till olika typer av butiker, som i sin tur säljer det till allmänheten. I grunden rör det sig dock om stora företag som har en stor påverkan på hela världen.

Delvis på ekonomin, då kläder säljs till alla människor i alla länder, vilket gör det till en miljardindustri i dollar, och större än så. Dessutom påverkar klädproduktionen världen på andra sätt. Till exempel miljön.

Så kritiseras klädindustrin

Ur ett miljöperspektiv möts klädindustrin av stor kritik årligen, och den gör det som en enhet, även om det finns olika aktörer. En anledning till att den industrin ofta blir ifrågasatt är beroende på vilket material fabrikerna använder. Bomull är ett klassiskt material för kläder men har också en enormt stor påverkan på miljön. Bland annat då det kräver stora mängder vatten för att producera.

Samtidigt fraktas kläderna många gånger långa distanser. Det finns fabriker i såväl Europa och USA, och andra länder i västvärlden. Men en hel del av kläderna som kommer till väst har tillverkats och skickats många mil, oftast från helt andra kontinenter.

Det leder till en annan form kritik mot klädindustrin. Den riktar istället in sig på de arbetsförhållande som arbetarna på flera klädfabriker runt om i världen får utstå. Afrika och Asien är två kontinenter där många större företag har sin produktion, och där är förhållande samt löner betydligt lägre än i till exempel Sverige. Kritikerna menar därför att det pågår tydliga missförhållande och utnyttjande av lokalbefolkningarna i de länderna. Det finns även fall av barnarbete som har uppmärksammats under många decennier. Bangladesh är ett exempel på några av de länderna där klädindustrin har stora produktioner. Det är inte heller ovanligt att det är just därifrån larm om missförhållande kommer i stor utsträckning.