Träningskläders syfte är att vara bekväma och funktionella. Oavsett om du ska köra tung styrketräning, springa, spela padel eller promenera ska träningskläderna sitta och kännas bra på din kropp. Därför är valet av träningskläder viktigt. Förutom att träningskläderna ska ha bra passform och vara av god kvalité ska de även se bra ut på kroppen. Det ska inte underskattas vad snygga träningskläder kan bidra med. Snygga träningskläder kan bland annat göra så att du blir mer motiverad att träna. För även om du tränar vill du känna dig lite fin. När du ska börja träna kan det vara kul att köpa nya träningskläder eller så kan du ge dig själv ett nytt träningsplagg när du uppnått ett träningsmål.

Syntetiska material är bäst

Oavsett vilken träning du utför blir träningen enklare med rätt plagg på kroppen och med rätt material. Därför ska du innan du köper nya träningskläder fundera på vad du tränar mest och välja efter det. Materialet spelar en otroligt viktig roll i om plagget kommer hålla måttet. Nylon är ett bra material att ha i basplagg eftersom det materialet gör att du håller dig torrare längre. Nylon kan du ha på allt från tröjor till tights. Tänk på att anpassa passformen på plaggen efter träningsform. Mer tighta plagg är att föredra när du tränar högintensivt och mer lössittande när du tränar lättare pass. Polyester är ett lika bra material som nylon. Funktionsinriktad polyester är perfekt på i princip alla typer av träningsplagg. Om du ska träna mycket utomhus är Goretex ett material som är guld värt att ha på träningsplagg. Goretex är både vind- och vattentätt och skyddar dig året om. Bomull är ett väldigt behagligt material men är inte optimalt när det kommer till träning. Om du svettas mycket under ett träningspass och har bomull kan du lätt bli kall eftersom bomull stänger inne fukten och gör att plagget blir kallt och tungt. Syntetiska material är helt enkelt bäst när det kommer till träningsplagg. Tänk på att inte använda sköljmedel när du tvättar dina träningskläder, det förstör nämligen klädernas förmåga att transportera bort fukt. Om du tar hand om dina träningskläder på rätt sätt och följer tvättråden kommer de att hålla längre.

Välj träningskläder som passar din stil

När du ska välja träningskläder är det bra om du funderar över vilken stil du trivs med. Om du inte gillar mörka färger och tjocka material ska du istället välja ett tunt material som har glada och ljusa färger. Om du tränar styrketräning och gör knäböj kan det vara en bra idé att kolla att tightsen inte blir genomskinliga när du böjer dig ner. Välj så kallad squat proof tights. Det finns mängder med tights som sitter på olika sätt så därför är det viktigt att pröva olika modeller. Utbudet av träningskläder har nog aldrig varit större än vad det är idag, det finns något för alla smaker och stilar.