Som de flesta vet slits kläder olika snabbt. Har du köpt ett plagg av god kvalitet håller det oftast länge, medan ett billigt plagg tenderar att slitas snabbare. Det här gör att kläder har en miljöpåverkan som inte är försumbar. Dels kostar det mycket vatten och energi att tillverka kläder, och dels återvinns sällan materialet utan gamla kläder slängs. Det är synd, för det finns mycket du kan göra med dem istället. Här är några idéer.

Gör dem till inredning

De flesta kläder är mönstrade på något sätt. Det gör att det är möjligt att göra om dem till inredningsdetaljer. De är oftast inte stora nog för att du ska kunna tillverka sofföverdrag till Ikea möbler av dem, utan det är oftast bäst att köpa separat. Men du kan till exempel klippa rutor ur många olika plagg och göra ett snyggt lapptäcke att ha i sommarstugan eller som överkast hemma. Har du många tunnare plagg kan du använda lapptäckestekniken och sy en duk.

Har du en snygg scarf eller en skjorta kan du också göra en tavla. Klipp den i lagom storlek och rama in den. Det blir ett unikt konstverk att ha på väggen. Det är i de flesta fall minst lika mycket jobb nedlagt på att skapa ett klädesmönster som på annan massproducerad konst, så det här blir ett bra och mer individualiserat alternativ till att köpa en poster.

Gör ett nytt plagg av dem

Ett annat klassiskt husmorsknep är att ta ett slitet klädesplagg och sy om det till något nytt. Det behöver inte vara särskilt avancerat och du behöver inte ha högsta betyg i slöjd för att fixa det. Är du riktigt lat kan du också lämna in plagget till skräddaren och få det fixat mot en liten slant. Ett par jeans med hål på knäna blir med enkla medel ett par shorts. En långärmad tröja som börjat fransa sig blir lika lätt en t-shirt. På samma sätt kan två tröjor bli en kjol. Var inte rädd för att blanda mönster när du jobbar med den här typen av återbruk. Vi kan nästan garantera att du kommer bli snyggast på festen, och om inte annat kunna vara säker på att ha ett plagg som ingen annan har.

Gör trasor av kläderna

En sista utväg för kläder som är slitna bortom räddning, eller för dig som är helt bortkommen när det kommer till handarbete, är att göra trasor av kläderna. Dessa kan du sedan använda till flera saker i hemmet. De funkar dels för att dammtorka ytor, eller att lätt fukta för att torka av känsliga trämöbler. Det slår en wettex-trasa vilken dag som helst. Den här typen av trasor kan också användas till sko- eller möbelvård. En tygtrasa är perfekt när det kommer till att putsa och impregnera dina läderskor eller köksbordet. Tyg är ett av de mest skonsamma materialen och du kan använda trasan många gånger innan det är dags att slänga den.