Det finns en hel del olika sorters kläder att välja bland och i det här inlägget har vi valt att lägga vårt fokus på de kläder som täcker den övre delen av kroppen, nämligen överdelar. Det finns en hel del olika sorters överdelar för oss att gå igenom och här kommer de:

Tröja

En tröja är en sorts överdel som täcker hela överkroppen. En typisk tröja är oftast långärmad och har inte någon knäppning. Tröjor tillverkas av olika material och är till för att hålla kroppen varm och torr från väta. Det finns många snygga tröjor till dam, barn och till herr.

Topp

En topp är en kvinnligt kodad överdel som liknar tröjan, skillnaden mellan en typisk tröja och en topp är att toppen inte har någon krage. Det finns flera varianter på toppar, till exempel toppar som är ärmlösa och har en kortare skärning så personen som bär plagget visar mer hud.

Skjorta

Skjortor har använts av människor sedan långt tillbaka i tiden. En typisk skjorta är tillverkad av bomull eller polyester och den har en knäppning. Sedan kan skjortan ha olika passformer. Några exempel på passformer för skjortor är classic, taylored fit, slimline, fitted body samt extra slim fit. Skjortan har också en krage.

Blus

Ett annat exempel på en mer kvinnligt kodad överdel är blusen. En blus är en sorts skjorta som är något bredare och sitter löst på kroppen. När du surfar runt på nätet och kollar in olika webbshoppar kommer du snart att märka att blusar och skjortor många gånger går under samma kategori eftersom de påminner om varandra.

Linne

Ett linne är ett plagg som bärs på överkroppen och har inga ärmar men hålls uppe med dess axelband.

Kofta

Koftan är ett värmande plagg som sitter på överkroppen. En kofta har knäppningar eller en dragkedja och har långa ärmar. Koftan är oftast tillverkad av ett värmande material, till exempel ull som är stickat. Ett annat ord för kofta är cardigan, vilket kommer från det engelska språket.

Huvtröja

En huvtröja kan också kallas för en hoodie, luvtröja eller collagetröja. Idag är det vanligast att man kallar det för en hoodie. En huvtröja är en sorts långärmad tröja som liknar en sweatshirt i materialet. Enda skillnaden är att en huvtröja har en huva och kan ibland ha en knäppning i form av en dragkedja.