För människan har mode alltid varit på mode. Vi vill uttrycka oss själva och känna att vårt yttre representerar vårt inre. Kläder är inte bara något praktiskt, utan även ett sätt att få ett kreativt utlopp, vilket gör både vuxna och barn gott. Den här artikeln ska främst fokusera på den sistnämnda målgruppen – barn. Vad tycker barn om kläder? Ska man som förälder köpa märkeskläder för barn? Hur delaktiga ska barn vara i sin garderob?

Det kreativa utloppet – vikten av färgglada kläder för barn

Barn har – som de flesta vet – ett stort behov av att uttrycka sig kreativt. I de yngsta åldrarna är det till och med det enda de har, när språket ännu inte riktigt är på plats. På dagis får barn bland annat måla, dansa och spela musik för att komma i kontakt med sin estetiska sida och samtidigt utveckla sin kognition. Glada färger har visat sig stimulera barns hjärnor från tre månaders ålder, där främst starka och ljusa färger gör bäst intryck. Sålunda är det inte konstigt att barns kläder också har betydelse för dem själva och för sin jämnåriga omgivning.

Märkeskläder för barn – användbart eller slöseri?

Utöver att barns kläder gärna ska vara färgglada skadar det inte heller att köpa kläder av kända varumärken – märkeskläder för barn är ofta sydda i exklusiva och hållbara material som gör att ditt barn kan använda klädesplaggen under en längre period utan att de går sönder. Oftast är dessa kläder också i högre grad skapade av material som utgör mindre risk för allergi. Självklart kan de allra dyraste klädesplaggen ibland kännas onödiga att köpa, då barn växer fort – men den avvägningen får man som förälder göra själv. Om dina barn däremot är i tonåren kommer en annan faktor att spela roll; den om att passa in. I tonåren är det extra viktigt att barnet får uttrycka sin personlighet och sina intressen med sina kläder, och ibland är märkeskläder en symbol för det.

Låt barnen få känna sig delaktiga

Det är lätt att tro att mode endast spelar roll för vuxna, men då hade inte kläder för barn varit en sådan stor industri. Barn är i lika stort behov som vuxna av att få uttrycka sin personlighet, och dit hör kläderna till. Även om de allra yngsta barnen kanske inte lägger märke till vad deras föräldrar klär dem i har som sagt färgvalen betydelse ändå. Och ett femårigt barn har definitivt sina preferenser när det kommer till mode – vilket alla med barn kan intyga om. Det är en del av utvecklingskurvan att få utveckla sin personliga smak och få följa den. Så alla ni vårdnadshavare som läser detta; lägg er inte i alltför mycket i era barns val av kläder, det är sunt att låta dem experimentera med sitt kreativa uttryck!