Det har blivit en allt större medvetenhet om miljövänliga kläder och vad man kan göra för miljö, djur och natur i valet av kläder. Ekologiska kläder är idag trendigt och dessutom kan de vara riktigt sköna och bekväma!

Miljövänliga tyger

Ett faktum är att den stora klädindustrin kritiseras i vissa länder då inte bara materialen är miljöförstörande och hälsoskadliga, utan även att det förekommer dåliga arbetsförhållandena inom klädindustrin. När det kommer till material, är bomull mer miljöpåverkande än man tror då materialet bland annat kräver stora mängder vatten. En annan faktor är att tygerna fraktas långt över hela världen och bidrar till onödiga koldioxidutsläpp. De material idag som är bättre för miljön är bambu som utvinns av bambustammen och blir supermjukt, hampa som är superstarkt, lin från växtfibrer, linne, lyocell som är cellulosa från snabbväxande träslag, rami, det äldsta tygmaterialet i världen, eller till exempel unika mjölkfiber. Det unika med till exempel mjölkfiber, är att det utvinns av att man hettar upp torrmjölk ihop med naturliga fiber som spinns till tyg. Den tyska designern och mikrobiologen Anke Domaske står som grundare till denna fantastiska idé. Hon lyckades visa världen ett första exempel på en klänning gjord av sex liter mjölk och som enligt modellen som bar den, var mycket mjuk och bekväm. Ibland kan man behöva ett snyggt tryck på kläderna, väskan, påsar eller annat. Då kan man beställa detta från professionella medtryck.com med fantastiska resultat och snygga, uppseendeväckande tryck i olika designer och modeller!

Framtidsmarknad för miljövänliga kläder

Marknaden för miljövänliga kläder ser ut att växa sig allt större i takt med att världens länder får större krav på sin tillverkning. Idag tänker man mer på vad kläder innebär för individen och industrin och efterfrågan ökar på snällare tyger för miljön men även för hälsan. Faktum är att vissa tyger faktiskt kan vara giftiga, som cancerframkallande azo-färger, biocider som finns i träningskläder, giftiga ftalater eller till exempel latex som kan vara allergiframkallande. Vi vet att kläder påverkar oss på olika sätt genom mode och trender men även för att vi vill skydda oss. Då är miljövänliga kläder ett bättre alternativ både för hälsan och för att skona den redan hårt belastande miljön.