Att ge sig ut på vandring har blivit allt mer populärt i Sverige. Troligtvis på grund av coronapandemin som har tvingat alla att stanna hemma på semestern. För att då ändå få göra något spännande och upptäcka något nytt har många provat på att vandra. Det är en semestersyssla som är billig och miljövänlig som dessutom bidrar till motion, vilket är bra för både kropp och själ. Men inför en vandring är det viktigt att välja rätt kläder för att utflykten ska bli så bekväm och problemfri som möjligt.

Så väljer du

Det viktigaste på en vandring är att du håller din kropp torr och varm. Därför är det just sådana kläder du måste se till att ta med. När du ska välja rätt fritidskläder måste du tänka på att du kommer behöva flera lager kläder samt ombyten. Närmast kroppen bör du ha ett underställ i bomull eller liknande för att se till att kroppen håller sig varm och torr. Nästa steg är beroende av var du ska vandra och vilken tid på året. Är det lite kyligt eller blött bör du ha ett lager med till exempel en fleecetröja men om det är lite varmare räcker en t-shirt. Utanför det bör du ha ett lager med vind- och vattenavvisande kläder. Helst en skaljacka som kan motstå regn och blåst samt ett par byxor i samma material. Bland de finaste vandringslederna vi har i Sverige ligger många uppe i fjällen och då behöver du även ett par rejäla kängor att gå i och några par tjocka strumpor. Se till att dina vandringskängor är bekväma och att du gått in dem innan du åker iväg.

Packa rätt

Inför din vandring måste du skriva ner en packlista för att försäkra dig om att du får med allt som är nödvändigt. Många av dessa vandringsleder har ingen tillgång till affärer eller butiker längs vägen så det är viktigt att få med allt från början. Speciellt om du ska packa inför fjällvandring måste du se till att ha mycket varma kläder utan att packa för mycket så att ryggsäcken blir för tung. Det gäller att packa smart och kolla upp tips från experter så att du kan se till att ha så smarta lösningar som möjligt på alla problem som kan uppstå. Till exempel att ta med pulvermat eller frystorkad mat eftersom det väger lite och lätt kan lagas i ett stormkök med lite vatten.